Większość produktów, z którymi spotykamy się na co dzień zawiera konserwanty i inne dodatki do żywności. Osoby, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia, powinny uważnie czytać etykiety. To w końcu jedyny sposób na świadome zakupy i wykluczenie z diety szkodliwych substancji. Najwyższa pora dowiedzieć się więcej i poznać wszelkie dodatki do żywności, w tym antyzbrylacze.
Zacznijmy od konserwantów
Zapewne każdy z nas choć raz zetknął się z terminem „konserwanty”. Tego typu dodatki nie ciszą się dobrą opinią. Niestety przez to zapominamy, po co tak właściwie dodawane są do żywności. Okazuje się, że konserwanty odgrywają ważną rolę w przemyśle spożywczym. Hamują wzrost bakterii i grzybów, w rezultacie wydłużając okres ważności produktu, do którego są dodawane. Oczywiście nie wszystkie konserwanty są zdrowe. Mimo to warto wiedzieć, że zanim zostaną dopuszczone do użytku, muszą spełniać wiele kryteriów, które są z góry określone. Przede wszystkim muszą skutecznie hamować rozwój mikroorganizmów. Z tego powodu powstało wiele różnych konserwantów, które obecnie dopuszczone są do użytku. To między innymi barwniki, antybiotyki, witaminy i antyoksydanty. Dzięki dużej dostępności różnych konserwantów producenci mogą decydować, których użyją do produkcji żywności. Naszemu zdrowiu najbardziej sprzyjają naturalne konserwanty, jak sól, cukier czy ocet.
Czas na antyzbrylacze
Antyzbrylacze znajdziemy na etykietach pod symbolem E536. Choć to przydatny i niezwykle często wykorzystywany dodatek do żywności, są kraje, w których jest zakazany (np. Stany Zjednoczone). Tam antyzbrylacze są zakazane jako dodatek do soli. Dlaczego? Ponieważ mogą powodować negatywne skutki uboczne dla organizmu. Jednak warto pamiętać, że antyzbrylacze są niebezpieczne tylko wtedy, gdy reagują z kwasem. Wtedy może bowiem powstać niebezpieczny cyjanowodór.
Antyzbrylacze najczęściej dodawane są do soli, jednak znajdziemy je również w mące i niektórych produktach sypkich. Ich głównym zadaniem jest zapobieganie zbrylaniu. Sprawdzają się także przy produkcji nawozów.
Czy dodatki do żywności są bezpieczne?
Dodatki do żywności faktycznie otaczają nas wszędzie. Praktycznie każde danie będzie zawierało przynajmniej jeden składnik, który został wyprodukowany z dodatkiem tych substancji. Choć niektóre z nich nie należą do najzdrowszych, pełnią wiele przydatnych funkcji. Dzięki nim produkty mają lepszą konsystencję, są dłużej świeże, lepiej wyglądają i tak samo smakują. To korzyści nie tylko dla producentów, ale również dla konsumentów.
Antyzbrylacze wokół nas
Skoro już wiemy, że nie wszystkie dodatki do żywności są złe, zastanówmy się nad tym, w jakich produktach spotkamy antyzbrylacze. Stosowane są w przemyśle spożywczym ze względu na możliwość wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Pomagają również zachować odpowiednią konsystencję. Właśnie dlatego producenci żywności muszą stosować wysokiej jakości antyzbrylacze od sprawdzonych dostawców. Jednego z nich znajdą pod adresem https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo. Wybierając dystrybutora dodatków do żywności warto sprawdzić skąd pochodzą surowce. Pomóc w tym mogą certyfikaty potwierdzające właściwości określonych dodatków. Dzięki nim producent może mieć pewność, że zakupione surowce nie będą miały negatywnego wpływu na jego wyroby.